TERUG
                       Mangelbak, 17e eeuws, Museum 'Sorgdrager' Ameland Bodem mangelbak Mangelbak, 47 x 32 cm.
Nederlandse volkskunst op Ameland

Uitdrijving uit de Tempel, Museum 'Sorgdrager' Het begrip "volkskunst" wordt o.a. gebruikt voor met schilder- en of snijwerk versierde gebruiksvoorwerpen. In het verleden werd deze volkskunst uit de 17e en 18e eeuw onderverdeeld in verschillende stijlen en genoemd naar het gebied van de vermeende herkomst. Zo werd ook aan Ameland een stijl toegeschreven. Er is onderscheid te maken tussen echte "volkskunst" gemaakt als liefhebberij en het meer professionele werk van bijvoorbeeld leden van een gilde uit Hollandse maar ook uit Leeuwarden en zuid-west Friesland. Gebruiksvoorwerpen zoals kasten, tafels en dienbladen werden gemaakt door de 'witwerker' en beschilderd door de 'grof- of kladschilder'.

In de 17e en 18e eeuw was Ameland welvarend door participatie in de handel tussen Amsterdam en de Oostzeelanden. Op het hoogtepunt waren er op het eiland meer dan honderd schipper/eigenaren van kleine handelsvaartuigen als het kofschip en de smak geregistreerd.
Door het intensieve kontakt met Amsterdam werd niet alleen de woonkultuur maar b.v. ook de klederdracht be´nvloed. Beschilderde meubelen werden meegenomen maar mogelijk ook "witwerk" dat door een eilander schilder werd beschilderd.


Beddebankje Jachttafereel, 
part. verz.


Het meest populair was het beddebankje. Al in 1680 worden ze in de door S.J. van der Molen in 1967 onderzochte Amelander boedelbeschrijvingen genoemd. Vaak met meerdere exemplaren tegelijk kwamen deze meubeltjes voor in het Amelander interieur. Ze dienden als opstap naar de bedstede. De beschildering op de voor- en zijkanten heeft meestal als onderwerp "De vijf wijze en de vijf dwaze maagden", daarnaast komt ook "De hertenjacht" of "De walvisvaart" voor.
Het meest voorkomend werk is gedateerd rond 1750 met het beeldmerk van een kat. Dit is vrijwel zeker het werk van een eilander schilder.
signering 'vogelkooitje', Museum 'Sorgdrager'
Door economische achteruitgang en de Franse bezetting aan het eind van de 18e eeuw stopte de productie en handel van deze beschilderde voorwerpen. Door armoede en het isolement van het eiland bleven de meubelen op Ameland echter nog lang in gebruik. Ze werden gerestaureerd maar soms ook overgeschilderd met b.v. scheepjes. Ook werden er later eenvoudige beddebankjes naar oud voorbeeld gemaakt. Vergelijkbare ontwikkelingen deden zich ook elders voor in andere kustplaatsen waarvan Hindeloopen het meest bekend is geworden.Amelander mangelbak,
18e eeuws, Museum 'Sorgdrager'
Amelander mangelbak, 42x30 cm.

Nieuwsgierig naar de herkomst en productiewijze van het beddebankje ben ik begonnen me in 1978 toe te leggen op het inventariseren van deze bijzondere meubeltjes. Daarbij heb ik alle literatuur die ik kon vinden over de z.g. Nederlandse Volkskunst maar ook over de schilderstechniek uit die tijd bestudeerd. Door ook ze te gaan maken en beschilderen op de oude manier werd mijn inzicht vergroot. Jaarlijks maakte ik enkele bankjes en deed daarmee veel ervaring op met klassieke schilderstechnieken en houtbewerking. In 2017 maakte ik het laatste bankje met nummer LXX.

Klaas Nobel


Beddebankje Klaas Nobel, 2012


Het in de loop van ruim 30 jaar verzameld materiaal heb ik door middel van tekst en vele afbeeldingen vastgelegd op een cd-rom.

Klik voor meer informatie op onderstaande cassette.


cassette CD-romHOME